Scheepstoeleverancier, let op uw centen!

Het gaat niet goed in de scheepvaart als gevolg van overcapaciteit.
Deze overcapaciteit wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. In de verwachting dat met het herstel van de economie meer tonnage nodig zou zijn, zijn er veel zeer grote schepen geproduceerd en in de markt gezet. Dit terwijl de al bestaande vervoerscapaciteit nog steeds rondvaart. Ook zijn er geringere vervoersstromen omdat de Chinese economie duidelijk aan het afkoelen is en er tegenwoordig wordt gekozen voor lokale productie dichter bij de markt. Door deze overcapaciteit is er sprake van een moordende prijzenslag die verschillende scheepvaartbedrijven de das om doet.

De surseances/faillissementen van onder andere Hanjin Shipping, Rederij Flinter en De Harlingse Rederij Abis Shipping leiden wereldwijd tot een vervoerschaos. Tegen 9 december 2016 staat de publieke veiling/verkoop van drie grote Hanjin schepen voor de Rechtbank Rotterdam gepland. Inmiddels gaan er ook geruchten dat het niet goed gaat met “K” Line, Hyundai Merchant Marine, Maersk en CMA CGM.

 

De Rotterdamse haven wordt door schepen van de betreffende rederijen vaak gemeden omdat het in Nederland relatief eenvoudig is om een schip aan de ketting te leggen. Zo wordt geschat dat Hanjin – door ervoor te kiezen schepen op de oceaan te laten dobberen of te laten uitwijken naar andere Europese havens – ± 30.000 TEU heeft misgelopen. Verladers kunnen door deze hele malaise niet meer blindelings erop vertrouwen dat hun goederen ook op de plaats van bestemming (tijdig) worden uitgeleverd.

 

Wanneer rederijen geld tekort komen zal allereerst worden gekort op de scheepstoeleveranciers. Daaronder zijn onder andere te verstaan: bunkerleveranciers, shipchandlers, sleepbootmaatschappijen en zelfstandige agenten. Als gevolg hiervan wordt door toeleveranciers omzichtig te werk gegaan met de rederijen, terwijl in het achterhoofd van de desbetreffende toeleverancier de wetenschap knaagt dat de kans groot is dat hij desondanks alsnog naar zijn centjes kan fluiten.
De enige remedie is om een gedegen advies in te winnen. De maritiem gespecialiseerde advocaten bij Langelaar Klinkhamer Advocaten kunnen u hierbij van dienst zijn. Het is van het grootste belang om tijdig actie te ondernemen. Een typisch waarschuwingssignaal is vaak dat de betalingstermijn aanzienlijk oploopt.

 

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog post? Neem dan contact op met Fred Langelaar door te bellen naar 010 – 411 41 46 of te mailen naar langelaar@langelaarklinkhamer.com.

Gerelateerde blog posts

Comments
Fred Langelaar

Fred Langelaar is advocaat en partner bij Langelaar Klinkhamer Advocaten. Hij is gespecialiseerd op het gebied van het binnenvaartrecht, zeerecht, wegvervoerrecht en de (inter)nationale incasso van vorderingen. Ook treedt hij regelmatig op als arbiter/bindend adviseur, met name in aanvaringszaken op binnenwateren. Vragen naar aanleiding van deze blog post? Neem contact op met Fred door te mailen naar langelaar@langelaarklinkhamer.com.